Anda sering lesu? Makanan ini mungkin puncanya…

KUALA LUMPUR: Pernahkah anda berasa lesu dan letih sepanjang hari? Apabila lemah, biasanya kita tidak mempunyai motivasi dan tenaga untuk menjalani rutin harian.

Lazimnya, keadaan itu sering kali dikaitkan dengan penggunaan tenaga yang berlebihan atau berada di bawah tekanan yang luar biasa.

Pakar Psikiatrik Pemakanan di Sekolah Perubatan Harvard, Dr Uma Naidoo, memberitahu CNBC Indonesia terdapat beberapa makanan yang boleh menjadi penyebab seseorang mudah letih dan tertekan.

Ada juga kajian menyatakan pemakanan boleh mempengaruhi kesihatan fizikal, penampilan dan persekitaran, lapor CNBC Indonesia.

Malah, ia juga boleh memberi kesan pada otak, hati dan keupayaan tenaga individu. Seperti yang kita maklum, usus dan otak sangat berkait rapat antara satu sama lain.

Mana tidaknya, keradangan usus boleh menyebabkan otak kehilangan tenaga kerana ia mematikan suis metabolik dalam laluan kimia yang menghasilkan tenaga.

Bukan itu sahaja, tisu otak seseorang juga berisiko besar terdedah kepada radikal bebas, menurut CNBC Indonesia.

Justeru, terdapat lima jenis makanan yang boleh menyebabkan seseorang penat dan tertekan, antaranya seperti:

1. Makanan yang diproses

– Elakkan mengambil makanan yang diproses seperti makanan yang dibakar, soda dan makanan tinggi gula kerana ia boleh menyebabkan keradangan pada otak.

– Pilih makanan yang tinggi nutrisi seperti sayur-sayuran segar. Selain itu, makanan protein seperti daging lembu organik dan ikan segar.

2. Minyak benih industri

– Minyak tapis diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan seperti jagung, biji anggur, bunga matahari, kacang soya dan minyak sawit mengandungi tahap asid lemak omega-6 yang tinggi.

– Pemprosesan minyak itu menyebabkan kehilangan omega-3 yang berfungsi meningkatkan kesihatan otak dan menjadi punca penyebab tekanan.

– Sekiranya anda mahu mengelakkan penat dan tekanan, gunakan alternatif lain seperti minyak zaitun dan minyak alpukat.

3. Gula tambahan dan gula halus

– Bukan sahaja pencuci mulut, gula juga terdapat dalam makanan seperti sos tomato, sos salad dan makanan berperisa seperti kentang goreng.

– Jika diambil secara berlebihan, seseorang akan mengalami masalah usus dan menjadikan emosi tidak stabil.

– Selain itu, gula juga mempunyai sifat ketagihan. Boleh menggantikan gula dengan ambil makanan lengkap seperti buah-buahan atau coklat gelap tambahan.

4. Makanan bergoreng

– Kajian pada tahun 2016 dijalankan untuk mengukur tahap kemurungan, ketahanan dan pengambilan makanan bergoreng terhadap pekerja kilang.

– Hasil kajian mendapati seseorang yang mengambil makanan bergoreng dalam jumlah besar lebih cenderung mengalami tekanan.

– Ini kerana makanan bergoreng mengandungi lemak jahat yang menyebabkan penyakit kardiovaskular.

5. Pemanis tiruan

– Segelintir orang mendakwa pemanis tiruan merupakan bahan yang sihat tetapi ada kajian mendedahkan ia boleh menyumbang kepada kemurungan.

– Bukan itu sahaja, satu kajian juga menunjukkan mereka yang mengambil minuman diet dan mengandungi pemanis tiruan lebih terdedah kepada tekanan.

– Lebih buruk lagi, penyelidikan menunjukkan pemanis tiruan boleh menjadi toksik kepada otak dengan mengubah kepekatan neurotransmiter yang mengawal mood.

– Oleh itu, individu boleh gantikan pemanis tiruan dengan pemanis semula jadi seperti madu atau nektar agave.

Sekiranya, anda mengalami situasi yang sama, elakkan pengambilan makanan seperti disenaraikan di atas.

Pastikan juga anda dapat rehat yang secukupnya supaya kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari.

Sumber : Agensi berita/KF/kf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *