Buah Melaka atau onde-onde tepung pulut memang dah biasa, tapi Buah Melaka Keledek juga tak kurang sedapnya. Terbayang rasa rasa kenyal dan lembutnya adunan keledek, manis gula Melaka dan lemak kelapa parut. Hemmmm sedapnya. Tapi kalau nak tau, keledek pun boleh buat Buah Melaka. Cara masa sama je, Cuma tepung pulut tukar dengan keledek. Lebih senang lagi, ikut je resipi yang RASA kongsikan ini.
ONDEH-ONDEH KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
500gm keledek | buang kulit dan kukus
1 cawan tepung | jika kurang tambah lagi
1/4 cawan tepung pulut
1 cawan kelapa parut | gaulkan bersama sedikit garam
Gula Melaka | potong dadu kecil
Sedikit garam halus
CARA MEMASAK:
1. Lenyekkan keledek yang dikukus hingga hancur, kemudian tambahkan tepung gandum dan yang dicampur dengan tepung pulut sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
2. Bulat-bulatkan doh, kemudian masukkan gula Melaka di tengahnya dan bulatkan semula.
3.Didihkan air dalam periuk, apabila telah mendidih masukkan doh yang sudah berisi inti tadi.
4. Setelah timbul angkat dan gaulkan dalam bekas berisi kelapa parut.
5. Setelah disaluti dengan kelapa, onde-onde sedia dihidangkan atau dibawa sebagai bekal.