Cara Tanam Pokok Lemon Dalam Pasu, Semai Guna Daun Saja. Benih Lagi Cepat Tumbuh

Ramai yang amalkan minum air lemon kerana manfaat kesihatan dari buah ini. Kalau ini menjadi rutin anda setiap hari lagi elok kalau kita cuba tanam sendiri di rumah.

Boleh tanam dalam pasu saja. Kaedah nak tanam pun senang. Yang kita tahu guna keratan batang tapi kalau nak biakkan benih lemon lagi cepat dan banyak boleh guna kaedah semai guna daun.

1. Ambil daun beserta tangkainya dari pokok limau atau lemon yg dah matang, jangan ambil yang masih muda sebab ia cepat layu dan peratus hidup dan berakar adalah rendah. Pilih daun yang sihat dan tidak berpenyakit.

2. Media semaian adalah tanah kompos atau tanah hitam yang subur. Rendam tangkai daun limau tersebut selama 1 jam dengan menggunakan hormon penggalak akar.

3. Tanam tangkai dan daun sehingga separuh ke dalam media tanaman. Siram mengikut keperluan. Jangan terlalu lembap dan kering. Sungkup dengan plastik lutsinar atau tembus cahaya tanpa lubang. Akar akan tumbuh sekitar 4-6 minggu.


4. Apabila akar kelihatan, bolehlah pindahkan ke polybag atau pasu besar. Tunas baru akan keluar di celah-celah batang daun tadi.

Kaedah hasilkan benih melalui daun ini juga boleh dilakukan untuk limau kasturi, limau bali, limau purut.

Sumber: Sifudurian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *