Datang Period? Inilah 5 Benda Yang Perempuan Boleh Buat Ketika Sedang Datang Bulan

Umumnya, perintah untuk beribadah antara seorang lelaki dan seorang wanita tidaklah berbeza. Tetapi wanita mempunyai pengecualian dalam tempoh haid, mereka tidak dibenarkan melakukan ritual keagamaan seperti berdoa, puasa dan memasuki masjid.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa wanita kehilangan amalan ibadah mereka, dalam tempoh ini. Ada banyak amalan yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan banyak pahala. Apalah itu? Mari kita semak.

1. Mendengar bacaan Al-Quran

Majoriti ulama bersetuju bahawa orang yang berhadas besar, termasuk haid, tidak dibenarkan memegang Al-Quran tetapi mendengar bacaan Al-Quran masih dibenarkan, malah disyorkan.

Pada asasnya, mendengar bacaan Al-Quran itu sendiri adalah amalan yang akan diberi ganjaran pahala. Terutamanya dengan peranti teknologi hari ini. Anda boleh mendengarnya melalui telefon pintar.

“Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah al-A’raf: 204).2.

2. Berzikir

Berzikir adalah ibadah yang sederhana, tetapi mempunyai pahala yang besar dan kesan yang luar biasa kerana dapat menenangkan hati kita. Dan bagi wanita yang sedang menstruasi, zikir adalah salah satu amalan yang dibenarkan.

“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia. (Ar-Ra’d 13:28).

3. Belajar ilmu agama melalui YouTube

Memasuki masjid memang tidak dibenarkan apabila wanita menstruasi. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh belajar ilmu agama. Dengan YouTube, kini ada banyak ilmu yang sangat berguna dari ustaz-ustaz yang anda boleh tonton melalui telefon pintar. Bukan sahaja anda mendapat pengetahuan yang berguna, anda juga boleh mendapatkan ganjaran pahala.

4. Baca buku agama

Bukan sahaja dapat belajar melalui YouTube, anda juga boleh mendapatkan amalan ganjaran pahala semasa haid dengan membaca buku berguna seperti buku agama. Anda boleh melakukannya semasa berehat, terutamanya jika mood ketika datang bulan hanya ingin mendiamkan diri.

5. Berdoa

Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) mengenai (peredaran) anak-anak bulan. Katakanlah: “(peredaran) anak-anak bulan itu menandakan waktu-waktu (urusan dan amalan) manusia, khasnya ibadat Haji. Dan bukanlah perkara kebajikan: kamu memasuki rumah dari bahagian belakangnya (ketika kamu berihram) akan tetapi kebajikan itu ialah perbuatan orang yang bertaqwa; dan masuklah ke rumah (Kamu) itu melalui pintunya, serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya.” (Al-Baqarah 2:189)

Allah maha kuasa, maha pengasih, penyayang dan telah berjanji dalam ayat Al-Quran bahwa setiap doa pasti akan dikabulkannya selama itu merupakan sebuah kebaikan. Tiada larangan berdoa bagi seorang perempuan yang sedang haid.

Berdoalah untuk apa sahaja yang sedang anda harapkan, kerana pada hakikatnya doa adalah satu ibadah, dan setiap ibadah pasti ganjarannya pahala.

”Doa adalah ibadah.” (HR. Tirmidzi no. 2969. Dinilai sahih oleh Syeikh Al-Albani)

Itulah lima amalan yang dapat anda lakukan ketika sedang haid agar hati tetap tenang dan mendapat ganjaran pahala. Marilah beramal!

sumber;Alifchannel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *