Gunung Ini Akan ‘Bertelur’ Setiap 3o Tahun, Setelah Diselidiki Saintis Menjelaskan Sesuatu Yang Mengejutkan

Sebuah perkampungan kecil di pedalaman China telah menjadi perhati4n media seluruuh dunia disebabkan oleh sebuah gununng mist3ri. Gunung tersebut dikatakan memiliki keupayaan untuk ‘bertelur’.

Terletak di barat daya China, gunungg yang boleh ‘mengeluarkan telur’ ini dikatakan sentiasa menghasilkan batu berbentuk bulat yang besar dalam kuantiti yang banyak. Menurut penduduk tempatan, batuan bulat tersebut dianggarkan seberat 299 kilogram!
Batuan tersebut juga dikatakan akan jatuh daripada tebing gunungg setiap 30 tahun sekali. Walau bagaimanapun, para saintls masih belum menemui sebarang jawapan saintifik berkenaan fen0mena mist3ri berkenaan.

Gunungg mist3ri yang terletak di wilayah Guizhou dalam perkampungan Gulu Zhai ini dipercayai telah wujud sejak sekian lama iaitu sebelum k4um minoriti Shui mendiami kawasan tersebut kira-kira 1,000 tahun yang lalu.
Menerusi laporan oleh DW News, tebing gununng yang boleh mengeluarkan telur atau disebut sebagai ‘chan dan ya’ dalam bahasa Cina meliputi kawasan seluas 20 meter panjang dan enam meter lebar.

Penduduk setempat juga mempunyai keperc4yaan bahawa ‘telur batu’ ini boleh memberikan tu4h. Jadi mereka akan mengutip batuan yang telah jatuh dari tebing gunungg tersebut dan menjadikannya sebagai alat untuk dipuj4 di rumah.
Dikatakan sebanyak 100 telur batu telah dikutip oleh penduduk di kawasan ini. Setiap batuan tersebut juga disahkan dengan pelbagai saiz diameter iaitu di antara 11.8 inci hingga 23.6 inci dengan berat maksimum hampir 300 kilogram!

‘Telur batu’ tersebut juga digambarkan dengan bentuk seperti telur din0saur dan berwarna biru kehitaman. Saban tahun, ahli geologi di China telah memberikan beberapa penjelasan yang mungkin boleh dikaitkan dengan fen0mena mist3ri berkenaan. Akan tetapi, tiada satu pun yang disiarkan secara rasmi.
Dr. Wang Shangyan dari Biro Ekspl0rasi Miner4l dan Geol0gi dan Pembangunan Guizhou mendakwa ‘telur batu’ tersebut merupakan benjolan yang terbentuk daripada molekul kalslum karb0nat di laut dalam kira-kira 500 juta tahun yang dahulu atau lebih tepat lagi, sewaktu era Cambrian.

Dalam sebuah buku bertajuk ‘Sc4ry Phen0mena’, Dr. Wang turut menjelaskan bahawa gunungg yang tinggi boleh terbentuk di das4r laut dalam sekali gus menyebabkan benjolan ini terkumpul di atas permukaan gunungg tersebut. Disebabkan ianya diperbuat daripada batuan lumpur, agen pengh4kis seperti cuaca akan mengh4kis benjolan tersebut dan memberikan gambaran seolah-olah gunvng ini sedang ‘bertelur’.
Pandangan Dr. Wang turut dipersetujui oleh Profesor Xu Ronghua dari Institut Geologi dan Geofizik, Akademi Sains China. Namun begitu, Prof. Xu berpendapat bahawa benjolan tersebut adalah daripada pembentukan silik0n di0ksida.

Bagi menjelaskan mengapa benjolan batu ini berbentuk bulat, Prof. Xu berkata, “Bentuk sfera mempunyai permukaan yang paling kecil berbanding bentuk lain dengan isipadu yang sama. Oleh demikian, m0lekul-molekul ini lebih mudah membentuk sfera berbanding bentuk lain”.
Tambah Prof. Xu, air yang mengalir di sekitar benjolan tersebut turut menjadi punca kepada pembentukan sfera pada batuan berkenaan.

Sumber: Era Baru via Informasitrending

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *