Ini Cara Tepat Jika Mahu Cuci Lantai Rumah Supaya Kekal Bersih Dan Wangi. Yang Penting Berkilat Macam Cermin

Nampak kemas dan cantik ruang kediaman, tapi belum tentu bersih. Kerana itulah dalam mengemas rumah tidak sah kalau mengemop lantai tidak dilakukan.

Lebih-lebih lagi mereka yang tinggal di apartment yang mana pasti akan ada kesan minyak bukan sahaja di dapur bahkan ruang tamu dan ruang untuk makan juga. Setiap kali kaki memijak lantai pasti akan terasa melekit dan jika berminyak.

Sebenarnya mengemop lantai pun ada aturannya yang lebih tepat. Barulah lantai lebih bersih, licin dan berkilat.

Tahu cara terbaik mengemop lantai? Anda perlulah mencuba tip yang diberikan ini. Selain harum insyaallah lantai anda juga kekal bersih untuk tempoh yang
lama.

Langkah 1

Mulakan langkah dengan menyapu seluruh kawasan rumah dengan bersih. Pastikan setiap habuk, sampah terutamanya helaian rambut yang gugur dikumpulkan terlebih dahulu. Ini penting supaya proses mengemop tidak tergaanggu.

Langkah 2 – Air Panas & Cuka

Sediakan air rendaman berisi air panas yang dicampurkan dengan sedikit cuka. Mopkan keseluruh lantai dengan bancuhan air ini. Pastikan mop dikembangkan ketika proses mengemop. Biarkan seketika sehingga kering.

Langkah 3 – Cecair Peluntur

Jika suka anda boleh juga menggunakan cecair peluntur seperti Clorox dalam bancuhan namun gunakan sedikit sahaja kerana ia mening galkan bau yang agak kuat. Pastikan ia diletakkan sedikit sahaja dan moplah seperti biasa. Biarkan kering.

Langkah 4 – Pencuci Harum

Kemudian buat bancuhan air bersama pencuci lantai yang ada dipasaran. Pastikan pencuci ini jangan tersalah beli. Belilah pencuci yang harum seperti berbau bunga-bungaan seperti ros atau lemon. Ada sesetengah bau pencuci lantai yang berbau kurang enak dan buat kita rasa tidak selesa. Mopkan keseluruhan lantai dengan sekali cucian sahaja dan biarkan kering.

Langkah 5 – Air Bersih

Akhir sekali barulah dibilas dengan air bersih ke seluruh lantai. Pastikan penggunaan air bersih tanpa apa-apa bahan. Moplah seperti biasa dan biarkan hingga kering. Hasilnya lantai anda bukan hanya harum malah licin dan bersih.

Ektra Tip

Pastikan proses mengemop dimulakan dengan bahagian bilik terlebih dahulu dan diakhiri dengan kawasan dapur.

Anda boleh juga menggunakan bancuhan lain khusus untuk dapur kerana kawasan ini luar biasa minyaknya.

*Pastikan mop dikembangkan dengan tepat supaya lebih membantu anda melakukan kerja dengan lebih cepat dan sekata.

Buka kipas pada volume yang tinggi supaya lebih cepat kering.

Tip lantai berkilat:

Bahan Air panas

Cuka

Downy

Cara membuat:

Campurkan bahan berkenaan kemudian mop lantai andai.

Lihat nanti kesannya, lantai akan lebih berkilat.

Sumber: Keluarga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *