Ini Gigi Anak Yang Rosak Jika Tiada Penjagaan Betul. Ibu Ayah Kena Alert!

Sejak anak bayi lagi, ibu ayah diberi kesedaran untuk melakukan penjagaan gigi. Malah di pasaran telah ada berus gigi mengikut kategori umur. Bukan itu sahaja,jika di tadika, anak-anak pula diberi pendedahan dengan kedatangan jururawat gigi untuk menunjukkan cara yang betul mengosok gigi.

Walaupun, gigi susu anak bukan kekal, namun penjagaan gigi perlu diberi keutamaan untuk mengelak masalah karies gigi. Apabila masalah ini berlaku ia akan menganggu ketika anak-anak mengunyah makanan, keayakinan diri dan kepetahan bercakap.

Melalui perkongsian oleh Pusat Sejahtera USM telah menyenaraikan jenis-jenis gigi yang dialami oleh kanak-kanak.

Apa lagi, ikuti gigi anak-anak jenis yang mana.

Namun, apa yang pasti, penjagaan gigi susu tidak boleh dipandang ringan dan perlu dititikberatkan kerana gigi jenis ini berada lama dalam mulut iaitu sehingga anak darjah enam. Oleh itu, amat penting memastikan ia dalam keadaan sihat dan tidak rosak .

Ini Gigi Anak Yang Rosak Jika Tiada Penjagaan Betul. Ibu Ayah Kena Alert!
Yang Mana Satu Gigi Anak Anda?

Gigi yang sihat berwarna putih susu. Permukaannya licin. Ruang antara gigi itu normal untuk tumbesaran gigi kekal nanti.

Tompok putih itu tanda awal gigi susu nak rosak. Lapisan enamel menipis. Biasanya terdapat di kawasan berdekatan gusi. Dalam keadaan tertentu, tompok putih ini boleh hilang dengan penggunaan flourida. Kalau tompok putih ini dibiarkan, akan menjadi kuning dan coklat.

Tompok kuning atau coklat tanda gigi sudah berlubang. Kawasan sekeliling tompok kuning/coklat akan menjadi semakin rapuh. Wajib jumpa doktor gigi dah!! Jangan biarkan.

Peringkat karies teruk boleh membahayakan anak-anak. Gusi dan muka akan bengkak kalau dibiarkan. Boleh juga menyebabkan gigi dicabut awal.

Sudahkan Anda Membawa Anak Anda Ke Klinik Gigi Untuk Pemeriksaan?

Kredit: Pusat Sejahtera USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *