Ini Penjelasan Kenapa Alaska Tidak Mengalami Waktu Malam Selama 3 Bulan

Sedar atau tidak, terdapat banyak perkara dalam hidup kita yang kita langsung tak hargai. Antara yang paling diambil mudah adalah masa dan ini juga melibatkan waktu siang dan malam.

Setiap hari kita mempunyai 24 jam dan secara kasar, 12 jam daripadanya adalah waktu siang dan 12 jam lagi adalah waktu malam.

Mungkin ramai di antara kita beranggapan bahawa kitaran dan siang malah adalah sesautu entiti mutlak, di mana waktu siang datang dan diikuti dengan waktu malam kan?

Kitaran ini berlaku tanpa henti dan tidak berubah.

Akan tetapi, bagaimana jika terdapat tempat di Bumi yang mana kadang-kala Matahari tidak terbenam sehingga 84 hari?

Pendek kata, kawasan ini tidak mengalami waktu malam hampir 3 bulan berturut-turut, hanya waktu siang sepanjang masa.

peta alaska tidak mengalami malam

Anda pastinya pernah mendengar nama tempat kekurangan waktu malam ini, iaitu Alaska.

Ia adalah negeri yang terbesar dan paling jarang penduduk Amerika Syarikat, serta dikenali sebagai kawasan terbuka, hutan, gunung dan hidupan liar yang pelbagai.

Alaska terkenal dengan banyak perkara, salah satunya adalah hakikat bahawa penduduknya tidak melihat waktu malam selama hampir 3 bulan berturut-turut pada masa tertentu tahun. Persoalannya, mengapa ini berlaku?

Siang dan malam adalah hasil daripada putaran bumi pada paksinya. Namun, jika Bumi berputar sepanjang masa, kenapa Alaska mengalami fenomena pelik ini?

Dan kenapa hanya di Alaska? Apa yang istimewa tentang tempat ini?

Kecondongan paksi bumi

kedudukan paksi bumi

Kita semua tahu bahawa Bumi berputar pada paksinya, tetapi ramai yang tidak tahu bahawa Bumi melakukan ini sambil sedikit condong ke satu sisi, sama seperti menara condong Pisa.

Gambar di atas mungkin membantu anda untuk menggambarkan keadaan Bumi dengan lebih jelas.

Ini dikenali sebagai kecondongan paksi bumi dan ia bersamaan dengan 23.5 darjah.

Pada dasarnya, jika anda melukis garis melalui kutub utara dan selatan, melalui pusat bumi, sudut antara garis ini dan garisan yang berserenjang dengan satah orbit bumi adalah 23.5 darjah.

penerangan tentang mengapa alaska tak alami malam selama 84 hari

Pernahkah anda perasan bahawa glob dihasilkan dalam keadaan condong?

Ini bukanlah dilakukan bagi membuatkan glob kelihatan cantik dan menarik ataupun kecacatan yang berlaku semasa pengilangan, tetapi direka sebegini untuk benar-benar menggambarkan kecondongan paksi Bumi.

Kecondongan paksi bumi ini menyebabkan berlakunya 4 musim. Apabila planet kita bergerak mengelilingi Matahari, musim ditentukan oleh oleh kedudukan di mana kutub ditunjuk selari dengan bintang yang berhampiran!

Barrow tidak mengalami waktu malam selama 84 hari
barrow alaska tak mengalami waktu malam sehingga 84 hari

Apabila Hemisfera Utara Bumi condong ke arah Matahari, tempat-tempat yang berada dalam lingkungan 23.5 darjah kutub utara mengalami 100% siang hari pada musim panas.

Dalam erti kata lain, sesetengah tempat di Alaska tidak mengalami waktu malam untuk tempoh yang lama kerana tempat-tempat tersebut terletak berhampiran kutub Utara, yang sentiasa terdedah kepada matahari.

Apa-apa sahaja yang terletak dalam lingkungan 23.5 darjah tiang utara diklasifikasi dalam Bulatan Artik, .

Bulatan Artik terletak di Hemisfera Utara dan di Hemisfera Selatan pula disebut sebagai Bulatan Antartika.

Barrow, perkampungan paling utara di Alaska terletak jauh di atas Bulatan Artik.

kawasan yang disinari matahari

Inilah sebabnya mengapa ia sentiasa terdedah kepada matahari tempoh yang lama, menghalangnya daripada mengalami malam selama hampir 3 bulan.

Bukan itu sahaja, ia juga mendapat 100% kegelapan pada musim sejuk untuk seketika dalam setahun, kerana Kutub Utara dipisahkan dari Matahari pada masa itu tahun.

Ia agak pelik, kan? Disebabkan semua ketidaknormalan ini dalam jadual siang dan malam serta suhu sejuk yang melampau, maka tak hairanlah Alaska merupakan negeri Amerika Syarikat yang paling jarang penduduknya.

Walau bagaimanapun, kerajaan AS mahu orang tinggal di Alaska, itulah sebabnya kerajaan memberikan wang kepada sesiapa yang tinggal di sana.

Rujukan:

1. ADN

2. Science

3. Wonder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *