Ini Sebabny𝒶 Kenap𝒶 Ram𝒶i Al𝒶h Pad𝒶 Makan𝒶n Laut.

Kenapa ramai alah pada makanan laut? Ikan pun tak boleh ?

Makanan laut perlu dimakan segar. Lepas ditangkap dimasak dan dimakan. Jika tak boleh masak terus, kenalah masukkan peti sejuk secepat mungkin dan nyah bekukan bila nak masak.

Ada sesetengah ikan yang ada atas kulitnya jenis bakteria yang bila ikan itu sudah mati akan mengeluarkan histamine. Ini bahan yang cetuskan gatal . Itu yang jadi istilah ‘ikan gatal’ termasuk ikan kembung dan ikan sardin.

Begitu juga makanan laut yang lain, udang, kerang dan ket4m. Kerang pula disebabkan kerang sedut air laut untuk dapatkan makanannya jika tempat yang kerang itu berada tercem4r dengan bakter1a contohnya e col1 maka kerang mengandungi bakter1a itu.

Bila kita makan kerang mentah seperti yang sudah dipopularkan memakan kerang yang hanya dijirus air panas, ada kemungkinan kita dapat ker4cunan makanan.

Ini belum lagi mengambil kira pencem4ran k1mia yang sering berlaku sekarang dimanan sisa dari kilang dibuang kedalam laut dan menyebabkan laut menjadi tercem4r dengan logam berat seperti merkur1.

Apa jalan keluar kita?

Beli dari nelayan ditepi pantai

Beli dari orang yang beretika , Ada sesetengah pasaraya yang akan beli dari nelayan serta ada polisi yang beretika dan tidak letak pengawet yang tidak dibenarkan .
Tangkap ikan sendiri

Bela ikan sendiri

Semasa saya di Purwakarta beberapa tahun lepas , saya lihat setiap rumah ada kolam ikannya dan nyatanya bila makan ikan bakar yang dijual di rumah makan disana, ikannya walaupun ikan darat segar dan sedap.

Purwakarta yang ada diantara Jakarta dan Bandung adalah kawasan bukit bukau yang amat bersih dari pencem4ran dan tanah disana amat subur sehinga petani tdak perlu gunakan k1mia.

Sumber: petuaibu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *