Kesan Bvruk Bila Selalu Teng0k Handph0ne Atas Katil Sebelum Tidur

Menerusi petikan artikel oleh ‘Health Flash’ terdapat 5 kesan buruk yang akan diperolehi, jika kerap teng0k handph0ne sebelum tidur.

Mata R0sak
Telefon bimbit mengeluarkan sejenis cahaya biru yang boleh menyebabkan pelbagai mas4lah kesihatan termasuklah mer0sakkan mata. menurut kajian American Macular Degeneration Association, cahaya biru ini mer0sakkan retina dan boleh menyebabkan r4bun. Kajian ini menjelaskan kaitan diantara penggunaan handphone dan kehadiran k4tarak pada mata.Cara yang terbaik adalah menjauhkan telefon bimbit daripada diri ketika tidur serta mengurangkan level skrin pencahayaan bagi mengelakkan ker0sakan mata.

Tidur Terg4nggu
Main handphone sebelum tidur juga menganggu kualiti waktu tidur. Pernah tak alami, rasa terlalu mengantuk tetapi bila main handphone terus hilang rasa mengantuk tu? Cahaya biru pada telefon tulah yang telah memanipulasi otak dan menyekat pengeluaran melatonin (hormon yang mempengaruhi kualiti tidur). Gangguan melatonin inilah yang menyebabkan tidur berjalan, tidur-tidur ayam dan ins0mnia.Pakar mencadangkan agar menutup segala peralatan elektronik sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu tidur bagi mengatasi mas4lah ini.

T3kanan
Tidur yang terganggu menyebabkan berbagai kesan seperti menyebabkan mas4lah fizikal dan tek4nan. Bila tak cukup tidur, kita akan l3su dan l3tih keesokan harinya. Nak kerja pun tiada mood dan em0si turut terganggu.

Meningkatkan R1siko K4nser
Yayasan Kesihatan Dunia 2011 meletakkan telefon bimbit sebagai bahan karsinogen kepada manusia kerana adanya pancaran radiasi elektromagnet yang menyumbang kepada k4nser. Risiko terjadinya k4nser dengan penggunaan telefon bimbit masih dikaji tetapi pendedahan kepada cahaya biru yang lama boleh meningkatkan risiko k4nser payudara dan pr0stat.Pendedahan r4diasi handphone ini juga meningkatkan ris1ko k4nser otak, apabila handphone sering diletakkan berhampiran kepala ketika tidur.

Semakin Pelvpa
Penggunaan handphone mampu menghilangkan memori jika digunakan dengan cara yang salah.Penggunaan telefon sebelum tidur dan gangguan tidur menjadikan kita semakin pelupa.Setiap malam, otak memerlukan rehat bagi memperbaiki ker0sakan sel pada siang hari dan membentuk sel yang baru. Sebab itulah, kita akan selalu rasa tak mampu berfikir dengan betul jika tidak dapat tidur secukupnya pada malam hari.

Oleh yang demikian, elakkanlah penggunaan handphone sebelum tidur dan jauhkanlah ia daripada katil. Pastikan dapat tidur secukupnya serta gunakan telefon dalam pencahayaan optima.

Semoga bermanfaat!

Sumber: The Health Flash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *