LELAK̷I BUAT LAPORAN POL̷IS J̷IRAN BUANG SAMPAH DALAM KERETA GARA-GARA PARK̷IR TEMPAT OWNER LA̷IN

Lelaki Buat Laporan Polis Jiran Buang Sampah Dalam Kereta Gara-Gara Parkir Tempat Owner Lain

Hidup berjiran sememangnya penuh dengan tolak ansur dan menjaga hubungan sesama sendiri adalah sesuatu yang diminta di dalam agama Islam bagi mengelakkan pergaduhan.

Namun, baru-baru ini tular satu video di media sosial TikTok di mana seorang lelaki mendakwa jirannya telah meletakkan beg plastik sampah di dalam kereta miliknya.

Menceritakan dengan lebih lanjut, lelaki ini difahamkan tersalah meletakkan kenderaannya di petak parking orang lain menyebabkan kenderaannya dikunci tayar oleh pengawal keselamatan.

Kau bukak CCTV sekarang. P**im*k kau letak sampah dalam kereta aku. Kau ingat kereta ni beli murah-murah ke s**l. Beragaklah bang, orang salah letak je pun. Beragaklah sikit, ini sampah bod*h.

Dalam video berkenaan, dapat juga didengari lelaki berkenaan mengeluarkan kata-kata kesat memarahi individu tersebut kerana dianggap bertindak secara melampau.

Lelaki ini dipercayai berang apabila jiran bertindak di luar batas sehingga sanggup merosakkan harta benda orang lain. Susulan kejadian itu, dia telah membuat satu laporan polis dan menceritakan perkara sebenar mengenai kejadian dalam laporan tersebut.

Dia menyebut bahawa dia kemudian meminta untuk melihat CCTV dan pengawal keselamatan melihat rakaman itu dan memberitahunya bahawa orang yang membuang sampah di dalam keretanya adalah penduduk tempat letak kereta.

“Pihak keselamatan juga memberitahu pemilik tempat letak kereta itu akan memecahkan cermin kereta saya tetapi dihalang oleh pengawal keselamatan lain.”

Video yang dimuat naik oleh Syukri itu mencetuskan perbincangan hangat di Internet.Video itu bukan sahaja menjadi viral, malah telah mengumpulkan lebih 2.8 juta tontonan.

Ramai netizen tertanya-tanya mengapa orang lain mempunyai cara untuk membuka pintu keretanya dan bertanya sama ada kereta itu telah dibuka tertutup terkunci.

Netizen turut bertanya sama ada Syukri keluar outstation, jadi dia meletakkannya selama 2 hari tanpa mengalihkannya, tetapi Syukri berkata: “Saya tidak keluar outstation. Menurut rakaman CCTV, saya meletakkan kenderaan pada pukul. 8:20. Dikunci pada pukul 10.25. malam dan pemilik tempat letak kereta membuang sampah ke dalam kereta saya pada pukul 10.50 malam.”

Selain itu, segelintir netizen percaya kedua-dua pihak bersalah dalam kejadian ini.Ada yang menegaskan Sukri tidak boleh meletakkan keretanya di tempat parkir penduduk lain selama beberapa hari, kerana ia akan menyusahkan orang lain, kata beberapa netizen. , penduduk tidak boleh membalas dendam, ia adalah tidak rasional.

Akan tetapi, apa yang menjadi persoalan netizen adalah sama ada perkara itu benar ataupun hanya sekadar content semata-mata. Ini kerana rata-rata mempersoalkan bagaimana beg plastik sampah yang besar boleh dimasukkan di dalam kereta jika ia dalam keadaan berkunci.

Malah, ada yang meminta agar dia menunjukkan bukti rakaman CCTV bagi membuktikan dakwaannya itu benar. Netizen mula mempersoalkan tindakan lelaki ini yang parking di tempat orang selama dua hari lamanya. Menurut netizen dalam hal ini kedua-dua pihak adalah bersalah.

Sumber SinChew, OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *