‘Mak Pergilah, Nanti Along Menyusul’ – Perbualan Terakhir Sebelum Maut Ketika Jalan Kaki Ke Surau

Seorang wanita maut selepas dilanggar sebuah kenderaan ketika dalam perjalanan menunaikan solat Subuh berjemaah di surau. Dalam kejadian jam 6 pagi itu, mangsa, Noraniza Binti Hj Amin berjalan kaki ke Surau Al-Muqarrabin Kampung Mambau.

Di Facebook, Kaslawati Kassim berkongsi rasa pilu selepas pulang daripada menziarah jenazah yang merupakan anak rakannya di Kelas Pengajian Al-Quran dan Tajwid.

Berjalan kaki ke surau

Kemalangan Maut Akibat Pemandu Mabuk, Bilakah Tindakan Tegas Akan Diambil?
Sesungguhnya dari Allah kita datang kepada Allah jua kita kembali. Saya baru sahaja pulang dari menziarahi rakan di Kelas Pengajian Al-Quran dan Tajwid saya di Kg Mambau. Beliau diuji Allah dengan ujian kehilangan anak sulungnya di keheningan pagi sebelum masuk waktu Subuh pagi tadi.

Di sini saya bertemu ibu-ibu hebat, rakan-rakan kelas al-quran saya yang sudah lebih lima bulan tidak bertemu muka. Mereka yang sabar menunggu jenazah, masing-masing dengan mata yang merah dek kerana merasai peritnya satu kehilangan seorang permata berharga dan dek kerana kuatnya ikatan hati antara mereka.

Perginya puteri sulung beliau pergi bertemu PenciptaNya dalam keadaan yang tragis tetapi sangat indah dan pastinya dicemburui oleh kita yang masih bernyawa. Arwah dilanggar oleh sebuah kereta ketika berjalan kaki untuk menunaikan solat Subuh berjamaah betul-betul di hadapan Surau Al-Muqarrabin, Kg Mambau. Saya masih terlihat merahnya darah di tembok surau dan kesan-kesan kemalangan ngeri yang meragut nyawa.

‘Mak pergilah dulu’

Kereta yang dipandu oleh suspek berbangsa India, dikatakan menyebabkan mangsa terseret jauh beberapa meter dan pada masa suspek juga melanggar sebuah motor yang dinaiki oleh sepasang suami isteri berbangsa India. Pasangan ini turut terkorban dalam kejadian ini.

Arwah dan ibunya adalah antara jentera wanita yang banyak memberi khidmat di Surau Al-Muqarrabin Kg Mambau. Khabarnya malam tadi (malam sebelum kejadian) arwah sempat mengemas surau seperti kebiasaannya.

Arwah dan ibunya antara jemaah wanita yang sering solat berjamaah di Surau Al-Muqarrabin, surau tempat saya bertemu ibu-ibu hebat dalam bulatan gembira al quran dan tajwid setiap pagi Khamis. Jarak yang dekat antara surau dan rumahnya memanggil mereka untuk sering berjalan kaki ke surau.

Ibunya cukup tabah sempat dia berbicara dengan saya selepas saya memeluknya erat. “Mak pergilah dulu, nanti Along menyusul kemudian.” Ini antara bicara terakhir kedua beranak ini. Selepas menunaikan solat sunat, sebelum azan subuh lagi ibunya terdengar bunyi dentuman yang cukup kuat di luar surau. “Owh ada kemalangan”, bisik ibunya. Ibunya berada di surau sehingga beliau selesai solat Subuh berjamaah, namun hairan Along tidak ada di surau. Dikhabarkan beliau pulang dahulu ke rumahnya untuk mencari di mana Along dan kembali semula ke surau selepas didapati arwah tiada di rumah.

‘Arwah menantu yang baik’

Kemudian, barulah beliau mengetahui bunyi dentuman yang kuat tadi adalah dentuman kereta yang meragut nyawa anaknya.

Arwah Along masih berkhidmat dengan Public Bank, berusia 42 tahun, seorang yang ringan tulang dan banyak membantu memberi khidmat di suraunya. Beliau pergi meninggalkan tiga orang puteri dan seorang putera yang masih bersekolah. Saya betul-betul terkesan dengan kejadian ini.

Antara yang saya tidak boleh lupakan adalah tangisan anak-anak arwah sebelum jenazah dibawa ke surau. Air mata saya tumpah.

Cukup tragis juga apabila saya terlihat seorang wanita yang lemah longlai di sisi jenazah (kebetulan saya masuk ke rumah ketika itu) . Saya tidak kenal siapa, saya peluk beliau dan minta dia bertenang. Saya bacakan ucapan innalillahi wa inna ilaihiroji’un dan saya minta terus ulang bacaan itu. Saya minta dia sabar dan redha serta maafkan semua salah dan silap arwah. Alhamdulillah, dia kelihatan sedikit tenang dan dengan perlahan, dalam esak tangisnya dia sebut pada saya, “arwah menantu yang baik, arwah tiada salah pada makcik”. Terkesan dengan peribadi arwah Along dan ibunya yang dekat di hati saya. Terkesan dengan keindahan ukhuwwahfillah rakan-rakan di bulatan gembira saya.

Terkesan dan kesal dengan kejadian kemalangan oleh pemandu mabuk yang membunuh insan yang tidak berdosa semakin kerap berlaku di negara kita. Andai ini juga salah satu daripadanya, ia cukup meresahkan kita. Justeru, saya seru kepada pihak berkuasa ambillah tindakan sewajarnya. Haramkanlah arak yang telah membunuh sekian banyak nyawa manusia yang tidak berdosa.

Moga Allah kurniakan rahmat dan keampuanan buat allahyarham Along, Puan Noraniza Binti Hj Amin dan tempatkan rohnya di tempat yang paling mulia. Juga diberikan kesabaran yang tinggi buat keluarga Tuan Haji Amin dan Hajjah Normah seisi keluarga atas kehilangan ini. Innalillahi wa inna ilaihiroji’un…

Sumber : Kaslawati Kassim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *