Nak Dapat Vitamin D, Ini Waktu Sesuai Untuk Dedah Diri Pada Cahaya Matahari. Dr Ini Jelaskan.

Tahukah anda bahawa vitamin D adalah vitamin yang unik dan ramai orang yg tidak mendapatkannya dalam jumlah yang mencukupi.

Dalam kajian di Amerika Syarikat, dianggarkan seramai 40 peratus penduduk di sana tidak mendapat vitamin D yg mencukupi. Begitu huga dgn Kanada, Eropah dan Rusia kerana negara mereka mengalami empat musim. Matahari hanya bersinar dengan secukupnya pada musim panas.

Terutama warga tua, pesakit kronik dan orang kurang upaya yang tidak dapat berada di luar rumah untuk mendapat sinaran matahari. Begitu juga orang muda yang bekerja dalam bangunan untuk jangka masa yang lama.

Vitamin D dibuat dari kolestrol yang berada di bawah kulit, dan terdedah pada sinaran matahari (sinar ultraviolet-B). Oleh itu pendedahan pada cahaya matahari sangat baik untuk mengekalkan tahap vitamin yang mencukupi.

Di negara sejuk, terdedah pada cahaya matahari pada waktu tengahari di musim panas adalah yang terbaik. Namun di negara Khatulistiwa, waktu yang terbaik antara 9-10am, ketika cahaya matahari mula membahang. Waktu petang pukul pukul 530-630pm adalah masa terbaik. Jika ingin terdedah pada waktu tengahari, pastikan tidak terlalu lama. Ini kerana pada waktu tengahari, sinaran ultraviolet-B adalah yang kuat. Jadi tidak perlu terlalu lama untuk terdedah pada sinaran matahari.

Dalam kajian di Oslo, Norway pendedahan terhadap sinaran matahari selama 30 minit pada waktu tengahari di musim panas, cukup memberikan vitamin D sebanyak 10,000–20,000 IU of vitamin D. Namun terdedah terlalu lama dan panas yang terik boleh memberikan kesan yang buruk.

Keperluan vitamin D yang dicadangkan adalah 600 IU (15 mcg) setiap hari. Namun bila kita ambil suplemen vitamin D secara oral (masuk ke dalam mulut), penyerapan vitamin hanya 10-20% kerana ia akan dimetabolisma di dalam hati sebelum dihantar ke seluruh tisu dan sel yang lain. Oleh itu, ramai pakar yang mencadangkan dos suplemen vitamin D sebanyak 5000-10,000 IU setiap hari, bergantung kepada keperluan.

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan :

1. Osteoporosis (kerapuhan tulang)
2. Kanser
3. Kemurungan (depression)
4. Otot yang lemah

Panduan kena buat

Saya mencadangkan agar pengambilan vitamin D melalui pemakanan yang kita makan. Antaranya minyak zaitun, ikan yang berminyak seperti ikan salmon dan ikan tuna, dan telur kuning. Selain itu, susu dan produk tenusu seperti mentega, kacang buncis, dan cendawan shitake.

Bagi mereka yang tidak dapat vitamin D dari makanan dan sinaran cahaya matahari, saya cadangkan pengambilan suplemen vitamin D.

Penghasilan vitamin D melalui pendedahan cahaya matahari dipengaruhi warna kulit kita.

Orang yang berkulit gelap mempunyai melanin yang lebih banyak. Melanin membantu kulit menghalang kerosakan seperti ‘sun burn’ dan kanser kulit akibat terdedah pada cahaya matahari.

IKLAN

Oleh itu orang yg berkulit gelap memerlukan lebih lama pendedahan kepada cahaya matahari. Dalam satu kajian, orang berkulit gelap (contoh orang bangsa Afrika) memerlukan masa sejam, sementara orang yg berkulit cerah memerlukan masa sejam, untuk mendapat jumlah vitamin D yang serupa. Bagi kita yang berkulit sawo matang memerlukan antara 30-60 minit sehari terdedah pada matahari. Ini yang menyebabkan orang yang berkulit gelap lebih berisiko mengalami kekurangan vitamin D.

Namun bagi mereka yang tinggal di negara jauh dari khatulistiwa, memerlukan masa yang lebih lama kerana di negara-negara tersebut sinaran matahari (sinaran ultraviolet-B) diserap oleh lapisan ozon. Lebih-lebih lagi musim panas mereka hanya berlangsung hanya empat bulan.

Pemakaian krim sun screen ketika terdedah pada cahaya matahari bertujuan untuk mengelakkan dari risiko mendapat ‘sunburn’ dan kanser kulit. Ia selalu digunakan oleh mereka yang berkulit cerah kerana kulit mereka tidak mempunyai sel melanin (yang menghasilkan warna kulit) yang banyak.

Namun penggunaan krim sun screen akan menghalang pembentukan vitamin D. Dalam kajian, penggunaan krim sunscreen SPF 30 atau lebih boleh menghalang pembentukan vitamin D sebanyak 95–98% dalam tubuh.

Oleh itu jika memakai krim sunscreen (SPF kurang 30), duduklah lebih lama di pancaran sinaran matahari.

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *