Pengusaha serunding tak menang tangan penuhi permintaan pelanggan pada musim ini

Setiap kali tiba bulan Ramadan, para pengusaha serunding di sini biasanya tidak menang tangan melayani permintaan pelanggan yang mahukan hidangan itu sebagai juadah istimewa pada sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.
Serunding atau turut dikenali sebagai ‘sambal daging’ di Kelantan, adalah hidangan amat popular malah digemari oleh seluruh penduduk Malaysia kerana amat sesuai dimakan dengan ketupat dan lemang, terutama semasa sambutan Hari Raya.

Bagi pengemar serunding, kawasan sekitar Kampung Laut, di sini, adalah kawasan pengeluar serunding paling popular dan sudah terkenal sejak beberapa dekad yang lalu, dan salah satu darinya adalah RS Serunding yang terletak di Taman Warisan, di sini.
Diasaskan pada tahun 1985, Serunding Ramlah Salleh (RS) Serunding adalah antara jenama terkenal pengusaha serunding di Kampung Laut, Kelantan.

Menurut pengusaha, Zulhimidatuldaiah Mohd Shahimi, 34, RS Serunding adalah perusahaan yang diasaskan oleh ibu mentuanya, allahyarham Ramlah Salleh tetapi kini diteruskan oleh beliau dan suaminya, Mohd Farhan Ramli, 34, dan dibantu oleh sanak saudara yang lain.
Beliau berkata perusahaan ini sebenarnya bermula pada 1985 di sebuah bangunan yang terletak di tepi Sungai Kelantan dekat Kampung Laut.
“Sesuai dengan peredaran masa, kilang dan kedai RS Serunding kini beroperasi di kawasan penempatan semula penduduk yang dipindahkan dari tepi Sungai Kelantan apabila kerajaan membangunkan kawasan itu untuk pelancongan.

“Di tempat baru sebenarnya memberi rahmat lebih besar kepada RS Serunding kerana tempat sekarang berhampiran dengan jalan utama Palekbang – Kampung Laut, yang mudah dilihat pengguna jalan raya yang lalu lalang di kawasan itu,” katanya.
Jelasnya RS Serunding mementingkan kualiti dan citarasa asli serunding yang dihasilkan adalah berasaskan santan, bawang, halia dan ketumbar.

“Jenis serunding yang dihasilkan ialah serunding daging (daging tempatan dan import), serunding ikan dan serunding ayam yang mempunyai rasa dan aroma yang berlainan,” katanya.
“Permintaan terhadap produk RS Serunding memang tinggi, terutama pada masa bulan puasa dan perayaan. Buat masa sekarang kami sudah tidak menerima tempahan kerana mahu menyiapkan tempahan awal yang diterima sebelum Ramadan lagi,” katanya.
Katanya dalam sehari RS Serunding menggunakan RM300 kilogram daging, 70 kg ikan dan 48 kg ayam bagi memenuhi permintaan pelanggan.
“Proses membuat serunding memang memenatkan walaupun kini ramai yang menggunakan mesin berbanding mengacau.

“Bagi 20 kg daging biasanya masa diperlukan adalah selama dua jam. Bila sudah masak biasanya akan disejukkan selama sejam dan dipaketkan. Bagi sekilogram serunding daging tempatan kami menjualnya dengan harga RM60, daging import (RM50), ayam (RM50), dan ikan (RM40),” katanya.

sumber ;BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *