Sempoi habis bakal ustazah ni, selamba pandu 4×4 rentas sungai… berbaju kurung pun redah je! – “Ayah perhati dari luar”

VIDEO memaparkan seorang gadis memandu kenderaan pacuan empat roda 4×4 Isuzu D-Max sambil merentasi anak sungai di Kuala Krai, Kelantan mencuri perhatian ramai.

Dalam video tular itu, Siti Munirah Shamsulbahari, 20, yang bertudung dan manis menggayakan baju kurung kelihatan tidak kekok ketika melakukan aksi berkenaan.

dia yang mesra disapa Muni mengakui terkejut apabila video itu tular, namun gembira dapat berkongsi kisahnya dengan orang ramai.

Sebenarnya video tu dirakam ketika kami baru balik kenduri. Sebab tu saya pakai baju kurung. Saya secara spontan ajak ayah pergi main 4×4. Tak sangka dia bawa terus ke kawasan sungai dalam ladang getah tu.

Ayah juga dalam proses untuk jual 4×4 ini dan beli yang baharu. Saya cuma buat banyak video untuk simpan sebagai kenangan. Dulu kami sekeluarga pernah kemalangan dengan kereta ini, tapi ia bagaikan penyelamat kepada kami. Tiada yang cedera teruk.

Dalam video tu, ia adalah kali pertama saya rentas anak sungai. Memang berdebar. Tapi saya dah belajar pandu 4×4 sejak umur 14 tahun, saya ambil lesen selepas tamat sekolah pada tahun 2018,” ujarnya.

Menurut Muni, dia juga tidak terlepas menerima komen negatif apabila ada kaum lelaki yang memperlekehkan apa yang dilakukannya.

Alhamdulillah, berjaya juga saya rentasi sungai. Ayah suka bagi benda lasak, sebenarnya dia nak pupuk sifat berani saya.

Namun kata Muni, dia tidak ambil hati, sebaliknya sekadar mahu berkongsi ilmu dengan orang ramai.

Dalam video-video di TikTok, saya juga banyak kongsi mengenai gear kenderaan 4×4. Ramai yang ucap terima kasih sebab dapat belajar ilmu baharu.

Muni turut berkongsi ilmu mengenai pemanduan pacuan empat roda menerusi video di TikTok.

Ada lelaki yang komen. Dia kata… anak sungai je pun. Tapi tak apa, saya tak kisah. Sebab saya pun tak pernah rentas sungai dengan 4×4.

Ia kali pertama. Ayah pun cuma perhati dari luar. Dalam kereta hanya ada saya dan kakak.

Alhamdulillah, berjaya juga saya rentasi sungai. Ayah suka bagi benda lasak, sebenarnya dia nak pupuk sifat berani pada diri saya,” ujar anak kedua daripada empat beradik itu.

Bercerita mengenai dirinya, Muni berkata dia merupakan penuntut Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Tuanku Bainun di Pulau Pinang dalam bidang Pendidikan Islam.

Selain Muni, bapanya, Shamsulbahari Sahaimin, 48, dan ibu, Azida Asif, 48, juga berkebolehan memandu pacuan empat roda.

“Sebenarnya awal-awal dulu, kakak saya nak belajar memandu. Jadi ayah suruh guna 4×4, kalau masuk lubang pun tak terasa sangat.

Jadi saya pun ikut belajar sekali pada waktu itu. Mama pun boleh bawa 4×4 juga,” ujar bakal ustazah itu lagi.

Sehingga kini, video Muni merentasi anak sungai dengan kenderaan itu meraih lebih 400,000 tontonan di TikTok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *