Siap Diugvt Kena S1hir Kalau Minta Balik Wang, Wanita Kecewa Jadi M4ngsa ‘Love Sc4m’

Baru-baru ini, Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA) telah mendedahkan taktik tidak masuk akal yang dibuat oleh individu tidak bertanggungjawab dalam sind1ket Love Sc4m.

Hal itu selepas menerima laporan daripada beberapa orang m4ngsa yang terperdaya dengan cinta palsu dalam talian itu sehingga kervgian r1buan ringgit.

Jika sebelum ini hanya menghil4ngkan diri selepas men1pu orang ramai, terbaharu, mereka dikesan meng4gut untuk menghantar ‘hadiah’ berbentuk s1hir kepada m4ngsa jika masih lagi menghantar mesej kepadanya.

Mereka juga mendakwa mempunyai ilmu mengenai perkara gh4ib menyeb4bkan m4ngsa berasa ket4kutan jika ingin menuntut kembali wang atau perjanjian ingin berkahwin.

Wanita kecewa jadi m4ngsa ‘love sc4m s1hir’
Bagaimanapun, seorang wanita berusia 30-an turut mendedahkan pengalaman buruknya menjadi mangsa Love Sc4m sehingga kerugian sebanyak RM5,000 serta diugvt akan dis1hir oleh kekasih mayanya itu.

Menurutnya, dia mengenali lelaki tersebut menerusi laman sosial Facebook sebelum mereka kemudiannya menjadi rakan media sosial.

Pada awalnya, lelaki tersebut hanya bertanyakan khabar sahaja, Namun, selepas beberapa minggu, dia mula bercerita kisah sed1h mengenai kesusahan hidupnya.

Dia mengakui mempunyai seorang anak yang perlukan rawatan segera dan memerlukan wang kira-kira RM6,000. Dia memberikan alasan perlu berkahwin jika ingin menamatkan kontrak kerja selama lima tahun.

Sepanjang berkenalan, saya pindahkan wang ke akaun bank diberikan sebanyak lima kali dan selepas itu saya menerima mesej yang dia dit4ngkap pihak berkuasa di negara jiran.

Menyedari dirinya ditipu, dia cuba untuk meminta kembali wangnya, namun dia mula diugut dengan ancaman s1hir menerima gambar peralatan ilmu hitam daripada lelaki berkenaan.

Katanya, lelaki tersebut mengvgut akan mengirimkan peralatan s1hir itu jika dirinya berterusan meminta wangnya dikembalikan semula.

Alasan guna ilmu hitam hanya sebagai alasan
Berhubung dengan perkara itu, Presiden MCCA, Siraj Jalil mengakui taktik terbaharu itu hanyalah alasan mereka untuk terus mengelak dari dig4nggu m4ngsa.

Setakat ini, nilai kervgian membabitkan beberapa m4ngsa berjumlah hampir RM10,000 dan saya percaya lebih ramai yang belum tampil membuat laporan kerana m4lu atau takut dengan ugvtan.

Tambahnya, hasil pemerhatian MCCA, golongan pen1pu itu dipercayai berasal dari negara jiran berdasarkan pada akaun bank yang digunakan mereka.

Bagaimanapun, sindiket ini lebih menyasarkan kaum wanita sebagai sasaran utama selepas melihat aduan yang dibuat daripada kalangan mereka adalah lebih tinggi berbanding lelaki.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jen4yah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Mohd Kamarudin Md Din, seramai 3,690 wanita dilaporkan menjadi m4ngsa dari tahun 2019 hingga Oktober 2021.

Oleh itu, beliau menasihati orang ramai agar tidak mudah terpedaya dengan cinta alam maya dan jangan sesekali mendedahkan maklumat peribadi kepada orang yang tidak dikenali.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen dan share!

Kredit: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *