Susulan Insiden Wanita Ditimpa Buah Gugur, Pokok Kelapa Sepanjang Jalan Teluk Kumbar Ditebang

Baru-baru ini tuIar satu video dashcam di mana seorang wanita cdera apabila ada sebiji buah kelapa jatuh dari pokok mengenai kepalanya dalam kejadian di Teluk Kumbar, Pulau Pinang.

salah seorang saksi, Md Ghazali Shaari berkata kejadian berlaku kira-kira jam 3 petang ketika dia sedang melayan pelanggan di gerai durian miliknya berhampiran lokasi kejadian.

“Kejadian berlaku sekelip mata, saya dengar bunyi jeritan serta dentuman jatuh sebelum melihat topi keledar serta seorang wanita tergolek atas jalan.
“Kenderaan banyak ketika itu dan saya bersama orang awam di lokasi kejadian segera memberhentikan kenderaan agar tiada peIanggaran berlaku ke atas mngsa

“Saya kemudian menghubungi ambulans untuk tindakan lanjut namun mngsa tidak dialihkan dari lokasi kejadian kerana takut akan menyebabkan kcederaan lagi memandangkan kami tidak tahu keadaanya anggota badannya patah atau sebaliknya,” katanya kepada pemberita ketika ditemui.

M Ghazali berharap pihak berkuasa tempatan (PBT) akan membuat kerja pemot0ngan pokok di kawasan berkenaan memandangkan ini bukan insiden pertama buah kelapa luruh di atas jalan.

“Sudah banyak kali buah kelapa luruh atas jalan terkena kenderaan sahaja sehinggalah kemuncaknya semalam apabila buah terbabit menimpa pembonceng motosikal yang melalui jalan ini.

“Kita berharap sangat pihak Yang Berhormat (YB) kawasan mengambil tindakan segera menangani masalah ini agar kejadian sama tidak berulang,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi peniaga durian berhampiran mendkwa, beliau hampir ditimpa buah kelapa dua minggu lalu.

Dia yang ingin dikenali sebagai Ong mendkwa, banyak pokok kelapa di tepi jalan utama Teluk Kumbar itu namun tiada tindakan pemot0ngan dilakukan oleh pihak berwajib.

“Sebelum ini sudah banyak kali buah jatuh tapi sekarang sudah kena orang baru ada tindakan.

“Apa-apa kita harap pemot0ngan pokok di bahu jalan ini mampu mengelakkan insiden sama berlaku lagi,” ujarnya.
semasa kejadian itu berlaku, dua beranak tersebut dikatakan dalam perjalanan dari arah Balik Pulau menghala ke Pekan Teluk Kumbar.

Difahamkan, mngsa yang pengsan kemudiannya telah dikejarkan ke Hospital Balik Pulau dengan bantuan ambulan.

Pokok Kelapa Sebabkan Wanita KemaIangan Sepanjang Jalan Teluk Kumbar Ditebang


Susulan kemaIangan yang menimpa seorang wanita yang terjatuh daripada motosikal setelah ditimpa sebiji buah kelapa yang gugur di Jalan Teluk Kumbar, Balik Pulau tempoh hari, sekurang-kurangnya 20 batang pokok kelapa yang dikhuatiri mendatangkan risik0 kepada orang ramai telah ditebang.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negari (ADUN) Bayan Lepas, Azrul Mahathir Aziz berkata tindakan tersebut diambil susulan kejadian yang menimpa seorang wanita tempoh hari menyebabkan kcederaan parah.

Difahamkan, kerja-kerja penebangan pokok kelapa dimulakan sekitar jam 2 petang selain meneliti pokok-pokok lain di sepanjang laluan itu yang berkemungkinan mendatangkan bahaya dan berisik0 kepada pengguna jalan raya.

Selain itu, tindakan yang diambil adalah sebagai langkah keselamatan selain mengelak insiden sama berulang.Akibat dari kejadian tersebut, mngsa difahamkan mengalami patah bahu kanan, patah tangan kiri serta patah dua tulang rusuk.

Kejadian yang kebetulan berjaya dirakam oleh seorang pengguna jalan raya tersebut memaparkan mngsa terjatuh ke atas jalan raya setelah ditimpa sebiji buah kelapa yang gugur.

Walaupun begitu, anak mngsa telah dihubungi oleh Azrul dan dia memaklumkan bahawa ibunya kini berada dalam keadaan stabil dan sedang menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP). – Sumber & video dipetik dari The V0cket, Instagram V0cket Car Club, Lobak Merah

sumber;Facebook@Mytv Viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *