Wanita Ini Kongsi Kesan Hebatnya Amalan Selawat. Boleh Jadi Panduan Buat Diri Dan Keluarga

Perkataan selawat berasal dari bahasa Arab (الصلوات)‎, diambil dari perkataan solat (الصلاة‎) yang bererti doa atau pujian. Oleh itu, sebagai seorang Muslim, kita perlu menjadikan amalan selawat ini sebagai sebahagian dalam kehidupan kita.

Kehebatan kesan selawat ini telah dialami sendiri oleh wanita ini. Sempena Maulidur Rasul, kita ikuti perkongsian wanita ini kebaikkan selawat dari kaca matanya.

Wanita Ini Kongsi Kesan Hebatnya Amalan Selawat. Boleh Jadi Panduan Buat Diri Dan Keluarga.

Hebatnya kesan salawat

1. Sebelum tidur

Membaca salawat sebelum tidur, menyelesaikan banyak masalah kehidupan kita pada hari itu. Bangkit esok harinya dengan fikiran yang tenang, dada yang lapang, hati yang bersih.

Pernah terjadi satu peristiwa, saya dibelenggu dengan masalah yang agak berat. Malam dah larut tapi mata terkebil-kebil memikirkannya. Dada terasa sesak, kepala pula terasa berat dan tepu.

Allahu..

Tiba-tiba teringat Pesan Almarhum Ayah, jika tiada jalan penyelesaian pada sesuatu perkara, bersalawatlah..Pasti Allah melapangkan segala yang sempit, memudahkan apa yang susah, melancarkan apa yang tertangguh.

Yang penting salawat itu mesti ikhlas, jika tidak dapat perasaan ikhlas itu ulanglah sehingga kita mendapatkannya.

Betul bagai dikata, satu persatu Allah bagi penyelesaian . Masalah yang sebesar gunung seolah hilang dalam sekelip mata.

Subhanallah..Beban yang menyesakkan dada akhirnya terbang entah kemana.

Terima Kasih ya Allah.

2. Sebelum membuat pilihan

Dalam hidup ni terlalu banyak pilihan yang kita kena buat. Daripada sekecil-kecil hinggalah sebesar-besar urusan.

Memilih pasangan, memilih kerjaya, memilih course pengajian, memilih rumah, memilih kenderaan sehinggalah memilih makanan, pakaian dan barangan keperluan.

Islam mengajar kita tentang istikharah, meminta petunjuk Allah dalam membuat pilihan, salawat salah satu cara kita bergantung harap kepada Allah. Sangat mudah, ringan pada sebutan dan boleh kita lakukan walau dimanapun berada.

Sabtu lepas saya ke pasar senggarang untuk membeli keperluan. Takdir Allah, ada satu gerai menjual nenas, semuanya sudah siap dilonggokkan. Satu longgok 5 biji. Memang susah nak pilih sebab saiznya berbeza.

Sambil memilih saya bersalawat mudahan dapat buah yang elok dan manis.

Apa yang mengejutkan, saya bukan sahaja dapat buah yang baik tapi Mak cik yang jual tu bagi extra lagi satu biji. Subhanallah.. Pasti dan pasti jika dimulai dengan perkataan yang baik, hasilnya juga terbaik.

Cuba bayangkan sebelum memilih pasangan, memilih kerjaya, membuat keputusan yang besar dalam kehidupan, kita dahulukan dengan salawat, berharap sepenuhnya pada Allah SWT, tentu kita tidak akan kecewa dengan pilihan yang dilakukan.

3. Ingat kembali apa yang terlupa

Seringkali juga mendengar pensyarah saya bersalawat apabila terlupa sesuatu perkara.

Elok diamalkan apabila berada dalam dewan peperiksaan, mungkin dengan asbab ikhlas kita mengingati Rasulullah bersalawat kepada Baginda, Allah memudahkan segala urusan kita menjawab soalan.

4. Sebelum dan selepas doa.

Memang biasa kita amalkan, membaca salawat sebelum dan selepas doa.

5. Sebelum memulakan sesuatu pekerjaan.

Alangkah berkatnya setiap langkah, pekerjaan yang kita laksanakan setiap hari jika dimulai dengan salawat.

Kelebihan salawat ini adalah hak dan kurniaan Allah.

Selagi masih bernafas, lazimilah dengan salawat, jangan sekali-kali mengharapkan balasan dan kelebihannya semata-mata. Lakukan kerana kita sangat sayang pada Nabi Muhammad SAW juga mengharapkan redha Allah dan kasih dariNYA.

اللهُمَّ صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم تسليما كثيرا.

Kredit: Aminah Mat Yusoff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *